Forskjellige resultater med forskjellige mobiltelefoner

I går hadde jeg en rusle­tur ned til Tøyen og til­bake. Sløyfen i kartet var mot klokka. Turen ble sporet med to telefoner. Dermed fikk jeg forskjellige resultater.

På begge tele­fonene brukte jeg Sports­Tracker. Men både lengde og tids­for­bruk ble for­skjel­lige:

  • 21,52 kilometer – tidsforbruk 3:25:00 – Nokia 920
  • 22,07 kilometer – tidsforbruk 3:53:13 – Sony Xperia LT26w

At tidsforbruket ble forskjellig, kan ha sammenheng med at jeg på Nokia’n har stilt inn programmet slik at den tar pause hvis hastigheten er under 2 km/t. Det hadde jeg ikke gjort på Sony’n som dermed fortsatte å ta tiden selv om jeg stoppet opp for eksempel i forbindelse med at jeg tok bilder.

Men det forklarer ikke hvorfor Nokia’n har registrert 550 meter mindre lengde. Zoomer man inn på sporingene, vil man kunne se masse støy. Man skulle tro jeg var full der jeg gikk.

Det jeg/man/noen burde gjort, var å lage et program som filtrerte slike sporinger. Rett og slett fjernet støy! Godt mulig at et såkalt Kalman-filter kunne vært nyttig der.

Da bør man kanskje også lage egne sporingsprogrammer som også registrerer usikkerhet ved hver måling.

Uansett skjønner jeg at det er teit å oppgi lengde på turer med så-og-så mange ti-metere. Men det ser jo imponerende ut, da?

PS1: Da jeg studerte på Blindern, var det et oppslag om et foredrag med nettopp Kálmán. Det stod en kommentar under om at det var den Kalman og presisering om at han, i motsetning til mange andre store vitenskapsmenn, fortsatt var i live. Og jeg sjekket nå. Han lever ennå, 85 år gammel. :-)

PS2: Bilder fra turen har blitt lagt ut på en egen webside.

PS3: Da jeg var inne hos noen på Tøyen, satte jeg manuelt begge sporingene på pause.


Takk du: rhj-info