Mine nye websider, nå med WordPress

I de siste årene har jeg vært borti mange publiseringsverktøy, såkalte CMS-er.

CMS står for Content Management System. Og en kort oppsummering av mine erfaringer:

  • Joomla: Kraftig og fullt brukbart. Men litt for komplisert for meg.
  • Drupal: Også noe jeg klarte å bruke, men jeg fikk aldri helt taket på det.
  • GetSimple: Enkelt, men mer enn godt nok for det aller meste. Deilig å slippe å måtte konfigurere noen databaser.

I tillegg har jeg også laget mine egne løsninger for mange websider. Det har fungert, men det blir ofte litt tungvint å oppdatere sidene. Og hva skjer den dagen jeg får en murstein i hodet? Det var bare jeg som klarte å endre de sidene jeg lagde for andre.

Nå har jeg satt meg inn i WordPress. Dette var opprinnelig et verktøy for blogger som kom 27. mai, 2003. Før det var gått to år, 27. februar, 2005, kom det støtte for statiske sider. Dermed kunne man bruke WordPress for helt vanlige hjemmesider.

Det var mye jeg ikke likte med WordPress:

  • Litt for komplisert til at jeg kunne ha full kontroll,
  • masse unødig kode som måtte lastes ned når man besøkte sider,
  • maler som ikke genererte validerbare sider &
  • maler som ikke hadde flytende bredde.

Løsningen var selvsagt å lage min egen mal. Men dette er en mal som kun støtter ting jeg selv legger ut på mine sider. For eksempel har jeg gjort null og niks for blogging. Det er for meg kun snakk om statiske websider.

Og jeg fikk da til noe. Og jeg har lagt til mye ekstra PHP-kode for at man skal laste ned minimalt med data når man besøker disse sidene. Attpåtil har jeg fått til delvis korrekte innrykk i kildekoden for HTML. Det siste gjør at man laster ned litt mer data. Men det er først når man har kontroll på innrykkene at man virkelig har kontroll på hva som blir produsert!

Det vil si jeg har ennå ikke helt følelsen av å ha full kontroll. Men så langt er jeg fornøyd. Sidene tilpasser seg både PC-skjermer med varierende bredder, en eldre iPad og to forskjellige mobiltelefoner. Er skjermen smal, vil menybaren øverst bli byttet ut med en såkalt hamburgerknapp.

Jeg har også gått vekk fra en av mine kjepphester. Øverst på hver siden har jeg en svak bakgrunnsfarge. Det ble liksom litt penere på den måten. Jeg håper ikke dette svekker lesbarheten. Du kan selv ta en titt:

Sidene er også validerbare, eller skal være det hvis jeg ikke har gjort en glipp. Du kan teste startsiden her:

De fleste linkene er underlinjerte. Men det gjelder ikke linkene i menyen på toppen. Dette er faktisk et brudd på norsk lov! Ja, jeg gjorde det, og jeg ville gjort det igjen. Det er faktisk samfunnet som har skylden. Stort sett alle andre gjør det, så hvorfor skal jeg ha unødvendige stygge sider bare for å følge en lov som lovmakerne selv ikke respekterer.

All normal tekst er selvsagt svart. Jeg har også lagt inn en liten logo etter hver link til eksterne sider. :-)

Og veien videre? Jeg skulle gjerne fått til bedre design. Uansett er det mye jeg fortatt kan gjøre med språket, bl.a. legge inn automatisk deling for lange ord.

Mulig jeg også går over til WordPress for diverse sider jeg har laget for andre. Da har jeg i det minste ferdige maler jeg kan kopiere.

PS:
Forrige gang jeg blogget om mine nye websider, var 8. februar, 2009. Det var på høy tid jeg gjorde en oppgradering. De sidene hadde forfalt mye. Blant annet var det mange råtne linker der.


Takk du: rhj-info